5. februára 2015

Death Note 02

Dnes som si pripravil pre Vás recenziu na ďalší komiks/ mangu a to práve na druhú časť úspešnej 12-dielnej ságy Zápisník Smrti (Death Note). Je to priame pokračovanie predošlého dielu. Šachová partia smrti pokračuje a súboj medzi detektívom L a Kirom, Lightom, sa stáva viac napätým a nebezpečným pre obidvoch. Figúrky sú na svojich miestach a o ich osude rozhodujú už len hráči.







Autor: Tsugumi Ohba, Takeshi Obata
Vydavateľstvo: Crew
Počet strán: 204
Rok vydania: 2011, 1. vydanie originálu 2003
ISBN: 978-80-7449-057-6
Séria: Death note
Ilustrácia: Takeshi Obata
Preklad: Anna Křivánková
Cena: 9,05 €/ 199 Kč



Zločinci, traste sa!
V prvom diele sa podarilo Lightovi zvládnuť agentov FBI, ale práve to prinieslo niečo nečakané s čím sa Light musí vysporiadať bez dlhého plánovania. Kira bude musieť dokázať, že vie rovnako dobre improvizovať ako aj plánovať, ináč jeho sen o novom svete bez kriminality ostane len snom. Tým novým a nečakaný problémom je Naomi Misora snúbenica agenta FBI, ktorý Lighta sledoval. Naomi je však aj bývala agentka FBI a v detektívnej práci sa dobre vyzná. Naomi sa púšťa sama do prípadu Kira, pričom odhaľuje informácie, ktoré by mohli znamenať pre Lighta koniec "hry"!



Skoro bez chyby
Druhý diel Zápisníku smrti nesklamal a jeho kvalita je minimálne na takej úrovni, na akej je kvalita prvého dielu.  V tejto časti však s klesajúcou akciou rýchlo rastie napätie, čiže akcie bude menej, ale rozhodne to nebude na škodu. Čitateľ ani len netuší, ako Light na vyššie spomínanú nečakanú situáciu zareaguje a s úžasom hltá ďalšie a ďalšie stránky, až keď s prekvapením zistí, že je na konci tohto dielu ( teda, tak to aspoň bolo v mojom prípade).

V tejto časti sa nám konečne predstavuje samotný L. Autor nám dáva teda možnosť nahliadnuť do geniálnej mysle tohto detektíva, ktorý rozhodne v schopnosti dedukcie a v inteligencii za Lightom nezaostáva. Teraz máme teda dosť informácii o L aj o Kirovi, aby sme sa mohli rozhodnúť, na koho stranu sa postavíme!

Štýl kresby je rovnaký ako v minulej časti a určite je pre túto mangu prinajmenšom vhodný. Najlepšie je spracovaná, aspoň podľa môjho názoru, mimika postáv, teda ich výrazy v rôznych situáciách. Čiernobiele spracovanie je taktiež výborná voľba pre celú sériu. Technická stránka celej mangy je bezchybná a rozhodne dobrý dojem na mňa urobilo aj klasické japonské spracovanie, čiže čítanie opačne, teda zprava doľava.

Jediná nevýhoda, ktorá sa bude ťahať s touto sériou od začiatku do konca je obrovská idealizácia postáv. Ligh aj L sú v rôznych smeroch neskutočne zidealizovaný. Ide hlavne o Lighta, ktorý vyzerá, väčšinu času, ako dokonalý, bezchybný mladý muž (teda až na to mierne šialenstvo).



Autor vytvoril ďalšiu časť "inteligentnej" detektívky bez veľkého krviprelievania s výborným technickým spracovaním. Aj napriek malému nedostatku sa jedná o veľmi kvalitné dielo. Zápisník smrti odporúčam všetkým fanúšikom prvej časti, fanúšikom filmov alebo fanúšikom seriálu, a taktiež každému, kto má rád komiksy a detektívky (rozhodne však začnite s prvou časťou). 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára