3. februára 2015

Mycelium - Jantárové oči (Gömeršaül)

Dnes sa spolu pozrieme na zaujímavé psychologické scifi z českej dielne. Jantárové oči sú prvou knihou z plánovanej pentalógie, ktorá rozpráva príbeh z budúcnosti, presnejšie z roku 2593, kedy je ľudstvo zvyknuté cestovať vesmírom, kolonizovať ďalšie planéty a navyše už 50 rokov spolunažíva s fanatickou rasou Össeanov, ktorí nám dodávajú vysoko pokročilé mycelialne technológie, ale na druhej strane ich vplyv na nás je každým dňom väčší a väčší.





Autor: Vilma Kadlečková
Vydavateľstvo: Argo
Počet strán: 316
Rok vydania: 2013
ISBN: 978-80-257-0873-6
Séria: Mycelium
Ilustrácia: Tomáš Kučerovský








Vitajte v nie tak svetlej budúcnosti!
Príbeh tohto diela sa odohráva v už spomínanom roku 2593, kedy technológia ľudstva poriadne pokročila. Za tento pokrok však môže hlavne stretnutie s mimozemšťanmi, obyvateľmi planéty Össe. Össeani sú mimozemská rasa, ktorá fanaticky uctieva temného krvavého boha Akkütlixa, a ktorej technológia je neskutočne pokročilá oproti ľudskej. Ich technológia je však iná, organická, a funguje na princípe húb. Hlavným hrdinom je v tomto príbehu Lucas Hildebrandt, pracovník Rady pre výskum vesmíru, ktorý si pretrpel neskutočne ťažké detstvo so svojim otcom, profesorom össeanistiky. Lucas sa už od útleho veku musel učiť všetkému o Össeanoch (ich jazyk, kultúru, zvyky,...) a to za veľmi tvrdých podmienok (kruté až sadistické tresty, žiadna pochvala alebo prejav dobrej vôle). Rada má však problém. Tento problém spočíva v tom, že jeden neznámy muž oznámil vo verejnom vysielaní, že Rada pre výskum vesmíru drží skupinu kolonistov na nehostinnej planéte, kde je život skoro nemožný, a už dlhé roky im tvrdí, že nie je možné, aby sa vrátili naspäť na Zem. Táto informácia vyvolala obrovské pohoršenie medzi ľuďmi, a aby toho nebolo málo, objavujú sa aj fámy o tom, že ten muž, ktorý to oznámil, má určité psychotronické schopnosti, aké nemá žiadny iný človek. Tieto "fámy" vytvorili veľký záujem nie len medzi vysokopostavenými ľuďmi zo Zeme, ale hlavne medzi Össeanmi, čo neveští nič dobré!


Zaujímavé dielo alebo sklamanie?
Autorka vytvorila veľmi zaujímavý a prepracovaný svet, a to nie len ten náš, ale aj svet Össeanov. Össeanovia sú jedna z najzaujímavejších prvkov celého diela. Ich kultúra, náboženstvo a zvyky sú veľmi detailne spracované a zaujímavé. Celé  vyznávanie krutého temného boha Akkütlixa sa nezaobíde bez krvavých obetí a absolútnej poslušnosti. Národu Össeanov velí Cirkev Akkütlixova a tá aj stráži poriadok, či už prostredníctvom politiky alebo pomocou svojej "inkvizície". 

Úryvok z knihy: 
"Nechť příjde tma. Nechť ke mne příjde tma! Protože světlo zahltí smysly a smysly jak opilí trhovci překřičí ten Pravý hlas, Hlas Boží, Hlas Akkütluxúv, a jeho zpěv nejtišší a nejsilnejší, když se duše otevírá vesmíru."

Najsilnejšou stránkou celej knihy je, podľa mňa, psychológia postáv. Postavy sú rôznorodé, špecifické. Najzaujímavejší mi príde samotný Lukas Hildebrandt, ktorého pýcha, sebakontrola a nedôverčivosť nemajú obdobu. Ďalšou zaujímavou postavou je Össeanka KamëlëmöernüKamëlë patrí medzi gleewarinov, čiže osoby s psychotronickými schopnosťami; ale pretože je zároveň v nemilosti a vo vyhnanstve, nemá ani zďaleka tak ľahký život. Kamëlëmöernü je rozhodná, opatrná a veľmi zvedavá postava, ktorá, ako sa hovorí, "rada pchá nos tam kam nemá". Poslednou zaujímavou postavou je Pinkertina Wardová - platonicky zaľúbené dievča, ktorá reaguje dosť chaoticky a pôsobí veľmi nerozhodne. Postavy sa s priebehom deja vyvíjajú a ich osudy sa preplietajú.

Atmosféra knihy je väčšinu času temná a napätá, a to či už kvôli psychike postáv alebo kvôli udalostiam, ktoré sa v tom svete práve odohrávajú. Jazykolomné názvy vecí spojených s Össeanmi len pridávajú na pocite, že sa jedná o niečo cudzie, niečo "mimozemské", a taktiež nenápadne dané veci zvýrazňujú. Význam týchto vytvorených názvov a rôznych iných vecí je odhalený až v priebehu deja, čiže zo začiatku môže pri čítaní nastať mierny zmätok spôsobený práve touto neznalosťou. Vďaka detailne spracovaným postavám, čitateľom nerobí žiaden problém vžiť sa do tohto príbehu a tým si ho ešte viac vychutnať! 

Úryvok z knihy:
"Akkütlixi, copak tohle je skutečně tvá vúle?" ptala se Kamëlë v duchu. "Copak se nikdy nezalkneš tou spoustou krve? Nikdy jí nebudeš mít dost?!"

Na jednej strane má táto kniha veľmi zaujala, ale na strane druhej aj celkom sklamala. Najväčšie sklamane sa dostavilo po prečítaní celej knihy. V knihe sa v podstate skoro nič nestalo. Celý príbeh tejto knihy pripomína iba akýsi úvod do celej série, ktorý Vás iba zoznámi s tým, ako to v tomto vesmíre chodí a popri tom načrtne, čo sa asi bude diať ďalej. Rozhodne môžem už teraz povedať všetkým, ktorý chcete toto dielo čítať, zožeňte si rovno aj druhý diel! 

Ďalším negatívom, je skoro úplná absencia akcie. Dej je plný opisov, dialógov, myšlienkových pochodov a rôznych iných prvkov, ktoré nám len napomáhajú vžiť sa do role hlavných hrdinov, ale na druhej strane môžu niektorým čitateľom tieto prvky prísť sami o sebe, teda bez nejakej tej akcie, vcelku nudné. 

Úryvok z knihy: 
"Viděla jsi někdy Össeana bez brýlí? Aspoň na fotce?" ptal se trpělivě. "Víš, jaké má oči?"
"Ano, ale..."
"Nedívej se do nich," opakoval. "Myslím to úplně vážně."

Posledná vec, ktorú by som knihe vytkol je samotná obálka, teda presnejšie povedané jej kvalita. Nemám problém s brožovanou obálkou, ale v tomto prípade mi jej spracovanie príde veľmi nekvalitné a lacné. Už po prvom prečítaní sú zreteľné známky opotrebovania, ako napríklad odliepajúca sa fólia. Aj napriek spomínaným nedostatkom mi kniha prekvapivo dobre sadla a preto mi neostáva nič iné len Vám ju odporučiť a tešiť sa na ďalšie časti!


Autorka vytvorila veľmi zaujímavý, nevšedný svet s prepracovanými postavami. Kniha nám načrtla chod tohto nového sviežeho sveta, budúcnosti, avšak neodhalila skoro nič z toho, čo sa deje alebo čo sa bude diať ďalej. Aj napriek prepracovanému svetu, kultúre Össeanov a hlavne psychológii postáv môže kniha pôsobiť trochu nudne práve kvôli zaostávajúcej akčnej stránke diela. Rozhodne sa teším na pokračovanie tohto scifi príbehu z českej dielne!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára