8. februára 2015

Stalker - Piknik u cesty

Stalker je klasické scifi nesmiernej kvality z obdobia minulého režimu. Východný blok nemal scifi príliš v láske, ale napriek týmto horším podmienkam nám priniesli bratia Arkadij a Boris Strugackij úžasné scifi-diela medzi ktoré rozhodne patrí aj Stalker. Prvý originál uzrel svetlo sveta v roku 1972 pod názvom Piknik na obočině (Piknik u cesty) a v dnešnej dobe stále patrí medzi uznávané, kvalitné scifi, ktoré pravému fanúšikovi tohto žánru rozhodne nesmie doma chýbať! 





Autor: Boris a Arkadij Strugackij
Vydavateľstvo: Triton
Počet strán: 167
Rok vydania: 2002, 1. vydanie originálu 1972 (1. české vydanie 1985)
ISBN: 80-7254-259-1
Originálny názov: Piknik na obočině
Preklad: Marie Uhlířová
Cena: 4,96 €/ 238 Kč







Po návšteve mimozemšťanov
Príbeh tejto knihy sa odohráva "niekde na Západe", v meste Harmond, ktoré leží blízko Pásma. Na svete je niekoľko týchto Pásiem a sú to miesta, kde pred nejakým časom pristáli mimozemské vesmírne lode. Pásmo je veľmi nebezpečná oblasť o ktorú prejavuje záujem nie len vláda, ale aj ľudia z blízkeho okolia. Pásmo totiž v sebe skrýva neskutočné bohatstvo, ale aj smrť. Po mimozemšťanoch ostali v Pásme rôzne artefakty (mimozemská technológia), ale aj rôzne smrteľne nebezpečné anomálie. Pri Pásme žije určitá skupina ľudí, ktorí sa dobrovoľne a hlavne ilegálne vydávajú do Pásme, aby našli niektoré tieto artefakty a predali ich na čiernom trhu vedcom, ktorí sú ochotný za ne veľmi štedro zaplatiť. Takýto človek je obecne označovaný pojmom STALKER. Roderick Shoehardt, profesionálny stalker-veterán a hlavný hrdina tohto príbehu, sa pravidelne vydáva do Pásma aj napriek rôznym nebezpečenstvám či už zo strany anomálii alebo vlády.


Scifi, filozofia, psychológia a akcia
Bratia Strugackij vytvorili veľmi zaujímavý a svieži príbeh odohrávajúci sa na Zemi po návšteve mimozemskej civilizácie. Tento príbeh je v podstate rozdelený do štyroch častí, ktoré sa odohrávajú v rôznych časových úsekoch Roderickovho života. Jednotlivé časti sa od seba odlišujú, či už svojim obsahom alebo myšlienkou. 

Prvá časť, tá akčná, popisuje návštevu Pásma, čiže cestu plnú nástrah, cestu za veľkým objavom a bohatstvom. Tento úsek deja nám nedá veľa informácii o veciach, ktoré sa v tomto svete dejú, ale na druhej strane nám ukáže ako presne vyzerá taká cesta do Pásma, ako sa títo stalkeri cítia, čo všetko počas takejto cesty prežívajú a aké problémy prekonávajú. 

V druhej časti máme možnosť nahliadnuť do hlavy nie len stalkerom, ale aj do psychológie celej spoločnosti, v zmysle ako vlastne mimozemská návšteva ovplyvnila a stále ovplyvňuje celú spoločnosť. 

V tretej časti je príbeh rozprávaný hlavne z pohľadu vedľajších postáv, keďže Roderick je vo väzení, kvôli nelegálnym "výletom" do Pásma. V tejto časti sa taktiež vyskytujú rôzne vedecké, ale aj filozofické otázky, teda pohľady na celú návštevu z vesmíru z hľadiska vedy a filozofie. Autorovia sa hlavne zaoberajú psychikou spoločnosti, ich motívmi a celkovým vplyvom mimozemskej návštevy na spoločnosť (sú tu ľudia, ktorí v tom vidia zisk, iní zase nové vyspelé technológie, ďalší nebezpečenstvo a nájde sa aj pár takých, ktorí sa zaujímajú prečo vlastne prišli mimozemšťania na Zem, a čo od nás chceli). 

Štvrtá, posledná, časť je akési "finále", ktoré opisuje poslednú cestu Rodericka do Pásma. Roderick sa vydáva na cestu za bájnym artefaktom, o ktorom kolujú legendy medzi všetkými stalkermi. Je to akési akčno-psychologické vyvrcholenie celého príbehu, keďže Roderick neprekonáva len fyzické prekážky vo forme rôznych anomálii, ale hlavne bojuje sám so sebou, vo svojom vnútri, vo svojej mysli. 

Úryvok z knihy: 
"A pak to najednou umlklo, jako kdyby se rozmáchla obrovská ruka a vrazila Arturovi do úst roubík. A Roderick uviděl, jak Artura popadlo to prúzračné prázdno, které číhalo ve stínu rypadla, vyhodilo ho do vzduchu a pomalu, řádně ho zkroutilo - asi tak, jak sa dřív ždímalo prádlo."

Najsilnejšou stránkou celého diela je psychológia všetkých postáv a spoločnosti. Všetky časti dohromady perfektne ukazujú, aký vplyv na celú spoločnosť by mohla takáto návšteva z iného sveta mať. Môžeme vidieť, napríklad, ako by tieto udalosti mohli pozmeniť život obyčajných ľudí, ale aj život vedcov, politikov, filozofov a v podstate všetkých ľudí na celom svete. 

Akčná stránka tohto diela je taktiež zvládnutá výborne. Výprava do Pásma je plná napätia, strachu, ale aj pocitu víťazstva a šťastia keď sa hrdinovia vrátia bez úhony a navyše s dobrým úlovkom, čo nebýva až tak časté. Na jednej strane smrť a zranenia v Pásme sú brutálne, ale na strane druhej ich opis je jemnejší, čo dáva možnosť aj mladším čitateľom siahnuť po tejto knihe. 

Ako v každom diele, kde sa vyskytne nová, neznáma rasa, existuje veľa otázok, či už súvisiacich s novou technológiou alebo s celým zmyslom návštevy. Zo začiatku som bol trochu sklamaný, že autorovia neposkytli žiadne odpovede na tieto otázky, ale keď som konečne pochopil, že to nikdy nebolo cieľom tohto diela, nemohol som im to dávať za zle.  



Do rúk sa nám teda dostáva úžasný, svieži a hlavne veľmi zaujímavý scifi príbeh, ktorému sa podarilo zažiariť aj počas ťažkej doby minulého režimu. Autorovia perfektne a hlavne v celku realisticky opísali psychológiu celej spoločnosti po stretnutí s mimozemskou civilizáciou. Kniha je rozsahovo malá, čiže aj tí, ktorých čítanie nudí, sa dostanú na koniec skôr než príde už spomínaná nuda.  Rozhodne toto dielo odporúčam hlavne každému fanúšikovi scifi žánru, ale aj všetkým ostatným, keďže sa nejedná o                                           nič dlhé alebo priveľmi zložité!


2 komentáre:

  1. Super recenze! Sci-fi mám ráda a tohle vypadá skvěle. Navíc mám obecně ráda knihy nakladatelství Triton. Díky za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáš zač! ;) Dúfam, že sa kniha bude páčiť. :)

      Odstrániť