31. júla 2015

Plástev v ohrožení

Nedávno som dočítal ďalšiu časť zaujímavej, ale temnej dystopickej série českého autora Josefa Pecinovského nesúca názov Plástev. Táto štvrtá, už predposledná, časť tejto série nesie názov Plástev v ohrožení. Aj napriek tomu, že hlavný dej je zaujímavý a pútavý, dochádza tu však aj k opakovaniu určitých prvkov, čo miestami spôsobuje nudnosť deja. 






Autor: Josef Pecinovský
Vydavateľstvo: Epocha
Počet strán: 336
Rok vydania: 2014
ISBN: 978-80-7425-231-0
Séria: Plastev (4.)
Väzba: paperback
Cena: 11,33 €/ 249 Kč







Nie nie, Plástev ešte nekončí!
Kastor Clark, verný a odvážny vojak armády Plástve A 30 Ventoux, ktorému však rodina a kmeň boli prednejší pred rozkazmi nadriadených, úspešne vyviedol svoj kmeň zo smrtiacich spárov Plástve do prírodnej "sféry". Tam učí Kastor spolu s prenasledovanou Dianou Lesterovou, ktorá sa vyhla strašlivému osudu, ktorý jej predpísali ako novo narodenému dieťaťu, ľudí zvyknutých na absolútnu tmu a nič nerobenie obrábať pôdu a žiť bez parazitovania na zdrojoch Plástve.

Vedenie Plástve A30 Ventoux práve vyriešilo svoj zdanlivo najväčší problém, ktorý predstavovalo dno plástve. Avšak, ako to už v takýchto situáciach býva, objavuje sa na scénu úplne nových a ešte väčší problém. Tým problémom je rastúci zárodok hnedého moru v strede Plástve A30. S týmto problémom však dokáže pomôcť, nikto iný než sám Kastor.



Plástev, ktorá okrem zábavy prináša bohužiaľ i nudu
Ďalší diel série Plástev prináša nové zaujímavé dobrodružstvo v tejto temnej, pochmúrnej budúcnosti preľudneného sveta, avšak nie všetko je už nové a navyše, nie všetko je už zaujímavé. Pero Josefa Pecinovskeho toto dielo rozdelilo, v podstate, na dve dejové línie a to na Kastorov a Dianin "príbeh/ dobrodružstvo". Zatiaľ čo Kastorov príbeh prináša niečo nové, pútavé, akčné, Dianin príbeh pôsobi skôr temne, až hororovo, ale neoriginálne a väčšinu času ma nudil. Dianina príbehová linka vo mne budila dojem, ako keby som to už všetko čítal, ako keby to už bolo v minulých knihách.


Úryvok:
Kastor mluvil rozvážně, počítal s odposlechem.
"A víš jistě, že chci vypadat tak, jako všechny ostatní?"
"A proč bys nechtěla? Musíš mezi nimi žít, ať chceš nebo ne. Ať už se vrátiš do Údolí Iškarú nebo zôstaneš tady, v obytné sféře. ani ženy z obytné sféry by tě nepřijali za svou. Štítily by se tě. Zavrhly by tě jako zrôdu..."


Aj napriek jemnej nude vyvolanej Dianiním príbehom, prináša Kastorov dej opäť napínavé, akčné dobrodružstvo okorenené politikou, zradou, intrigami, ale taktiež aj trochou lásky. Prináša aj niečo nové. Dozvedáme sa zas niečo, čo sme o tejto pochmúrnej budúcnosti ešte nevedeli a taktiež tento príbeh "nahlodáva naše mysle" novými tajomstvami, ktoré si však s vysvetlením dajú načas. Opisy sa už tak nezameriavajú na stavbu plástve, ale skôr na princípy fungovania rôznych vecí alebo na situácie samotné.

Postavy ostávajú tie isté, teda nečakajte niekoho nového, kto by vás mohol očariť. Psychika Diany, Kastora a dokonca aj Cornelia Zwady ostáva úplne rovnaká, teda neprechádza žiadnym vývojom. Diana aj Kastor sú hoci odvážni, ale stále veľmi dôverčiví, čo sa im aj neskôr vypomstí. Zwada ostáva rovnakým stelesneným zla a prefíkanosti a vďaka naivnému vedeniu Plástve A30 sa stáva nepostrádateľným. Ak ste si teda hlavné postavy tejto série nezamilovali už v Deťoch plástve, tak nečakajte, že vás práve teraz "oslnia".


Úryvok:
Kastor celou situaci prôběžně konzultoval s Limdem. Ten nebyl příliš ochoten věřit tomu, co vyprávěl Twotwo. Kastor mu to vylíčil přesně, nic si k tomu nepřidal.
"Ti vaši muži mají příliš mnoho fantazie," mínil Limd.


Technická stránka z hľadiska kvality je totožná s predchádzajúcimi dielmi, čiže až na pár gramatických chýb je výborná. Záver knihy otvára priame dvere do posledného dielu tejto v celku veľkej dystopickej série. Do posledného dielu sa však už nebudem púšťať s takou chuťou ako do predošlých, keďže Plástev v ohrožení bola pre mňa jemným sklamaním.


Do rúk sa nám teda dostáva ďalšie dobrodružstvo Diany a Kastora v tejmnej, krutej a hlavne preľudnenej budúcnosti, ktoré bohužiaľ začína nudiť. Autor ukazuje, že jeho fantázia dokáže stále vytvoriť niečo nové, zaujímavé, ale aj fantázia takého autora, akým je Josef Pecinovský má svoje hranice. Knihu odporúčam každému, komu sa páčili predchádzajúce diely a tým z vás, ktorí nad týmto príbehom uvažujete, začnite radšej s prvým dielom, s knihou Plástev Jedu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára