5. augusta 2015

Město Čarodejú

S trochou omylu a trochou šťastia zároveň, sa mi do rúk dostala kniha s Edície Pevnost s názvom Město Čarodejú od českého autora Jiřího Mazureka. Mágiou a akciou nabité dobrodružstvo, kde sa za necelých 200 strán stane toho toľko, koľko by iní autori dokázali rozpísať na niekoľko knižnú sériu.







Autor: Jiří Mazurek
Vydavateľstvo: Epocha
Počet strán: 200
Rok vydania: 2011
ISBN: 978-80-7425-089-7
Väzba: paperback
Cena: 6,32 €/ 139 Kč








Čarodeji a neobmedzená moc!
Celý príbeh sa točí okolo chudobného farmára Syr´Dana, ktorý zisťuje, že nie je tak obyčajný ako si myslí a že dokonca nie je ani človek! Syr´Dan a jeho brat Lokmi prichádzajú do Averot´hu, do bájneho obrovského mesta čarodejov, pozrieť sa na vyhlásený čarodejnícky turnaj. Avšak nikto netuší ako veľmi príchod Syr´Dana zmení chod nie len veľkolepého mesta, ale aj celého sveta.


Že by osnova niečoho obrovského?
Autor nám ponúka vcelku krátke, ale aj tak pútavé a zaujímavé dobrodružstvo. Tomuto dielu "kraľuje" mágia a teda silný mágovia sú . V tomto svete spolunažívajú medzi sebou dve rasy - ľudia a čarodeji. Rozdiely medzi nimi sú nie len v schopnostiach, ale taktiež aj v stavbe ich tiel. Podľa môjho názoru vytvoril autor na tak malý rozsah až neuveriteľne veľký a v celku prepracovaný svet. Autor taktiež nezabudol aj na jeho históriu, legendy, vývoj, revolúciu a návrat zla. Toto všetko a ešte viac očakávajte v tejto malej knižke.


Úryvok:
"To není možné!"
Ochromila mě hrúza, když im to prozradila. Zdráhal jsem se tomu uvěřit, nemohl jsem tomu uvěřit!
"Je to tak," řekla Elisa. "Navrhl to Ver´del. A Ka´tan to schválil, byla jsem při tom. Skoro jsem se pozvracela..." 


Celý príbeh je plný akcie, kúzel, pomsty, ale aj lásky, obetovania sa a mnoho ďalšieho. Avšak toľko prvkov v jednom krátkom príbehu môže vyvolať u čitateľa zmätok. Opisy sú väčšinou dostatočné na popísanie celej situácia, ale miestami by podrobnejší a dlhší opis rozhodne nezaškodil. Štýl rozprávania príbehu je v celku uponáhľaný. Celkom ma sklamalo, že autor zvykne preskakovať z jednej udalosti na druhú bez toho aby tú prvú poriadne ukončil.

Postáv bolo v Měste Čarodějú neúrekom, avšak za tú naozaj hlavnú môžeme považovať Syr´Dana. Syr´Dan je zo začiatku iba obyčajný mladík bez väčších cieľov, ktorí sa prišiel do Averot´hu len zabaviť. Vďaka náhodne však stretáva krásnu Elisu, ktorá celý jeho život zo základov zmení a zo Syr´Dana sa stáva niekto iný. Táto zmena je na môj vkus až prirýchla a priveľká.


Úryvok:
Propadl jsem se do temnoty, která nemohla být ničím jiným, než temnou stezkou do Nebytí. Jako ve snu jsem letěl na hřbetě Topala a viděl, jak se mocná věž Mágú bortí k zemi,... 


Aj napriek vyššie spomínaným nedostatkom považujem Město Čarodějú za zaujímavé a vcelku pútavé dielo a taktiež aj za akúsi "osnovu" k niečomu veľkému. Veľmi dobre by som si vedel predstaviť keby autor rozpísal toto dielo aj niekoľko plnohodnotných románov.


Autor nám teda predkladá krátke, ale za to pútavé dielo, ktoré dokáže zabaviť každého milovníka fantasy žánru. Nečakajte bezchybné, dokonalé dielo, ale rozhodne môžete očakávať Vďaka svojej veľkosti a svojmu rozsahu je dielo vhodné na cesty alebo dlhé večery plné nudy. 






P.S. ďakujem nakladateľstvu Epocha za knihu poskytnutú k recenzii. V prípade záujmu si túto knihu môžete zakúpiť priamo u nakladateľa Epocha za výhodnú cenu!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára