2. augusta 2015

Útok Titánov 1

Po úžasnej mange Death Note som sa rozhodol dať šancu ešte ďalšej sérii, ktorú poznám skôr ako anime seriál. Táto séria sa volá Útok Titánov, v originále Shingeki no Kyojin, a nedávno začala táto manga vychádzať aj v češtine. Keďže počas roka nemám veľa času na čítanie, povedal som si, že na niečo takéto by som si čas aj tak mohol nájsť. 






Autor a kresba: Hadžime Isajama
Vydavateľstvo: Crew
Originálny názov: Shingeki no Kyojin 1
Počet strán: 196
Rok vydania: 2014, 1. vydanie originálu: 2009
ISBN: 978-80-7449-280-8
Séria: Útok Titánov (1.)
Väzba: paperback
Preklad: Anna Křivánková
Cena: 8,60 €/ 189 Kč







Ľudstvo na pokraji vymretia
Útok Titánov nám predstavuje akýsi post-apokalyptický svet, kde je ľudstvo na pokraji vymretia a schováva sa za vysokými hradbami, ktoré by mali byť schopné ochrániť ich pred ľudožravými a skoro nesmrteľnými titánmi. Titáni sú ľuďom podobný obrovia Nikto nevie odkiaľ sa vzali alebo čo chcú. Jedno je však jasné. Sú schopný priviesť ľudstvo na pokraj vymretia. 




















Proste taký začiatok série
Táto v celku nová manga je priam nabitá dvomi vecami a to akciou a tajnosťami. Autor vytvára zaujímavú predstavu budúcnosti, ktorá skrýva obrovské množstvo tajomstiev, ktoré proste musíme odhaliť, napríklad čo sú titáni zač? odkiaľ sa tu vzali? a ako to vlastne dopadne s ľudstvom? O to aby dielo bavilo sa práve stará už spomínaná akcia. Akčná stránka mangy bude vždy prevažovať nad prvkami ako sú politika, láska, intrigy,... čiže nečakajte zatiaľ nič zložité na pochopenie.

Keďže sa jedná o prvý zväzok z viac ako sedemnástich, tak dielo samo o sebe nám skoro nič neprezradí. Jedine sa môžeme dozvedieť, kto sú naší hlavný hrdinovia a čo ich vedie k ich budúcim činom a rozhodnutiam. Taktiež nám táto krátka manga dá oveľa viacej otázok než odpovedí. Na tieto otázky budeme dostávať odpovede až v priebehu celej série, ak teda vôbec... ako to už v niektorých mangách býva zvykom.

Hlavných postáv je v tomto diele viacej, ale tie najdôležitejšie sú Eren, Mikasa a Armin. Eren je cholerický mladík, ktorý prahne za pomstou a je odhodlaný urobiť absolútne všetko pre dosiahnutie svojho cieľa. Eren je sám o sebe až neskutočne agresívny a výbušný čo mu zatemňuje rozum, avšak na druhej strane jeho odvaha nemá obdoby, niekto by povedal, že hraničí až s hlúposťou. Mikasa je chladná, vyrovnaná a nesmierne talentovaná. Armin je zas neskutočne inteligentný, výborný stratég, ale neskutočný "posera".

Kresby sú, ako obyčajne, čiernobiele a podľa mňa aj v celku kvalitné. Titáni sú nakreslený zvláštne a vďaka tomu niektorí z nich pôsobia až hrôzostrašne. Ilustrátor dokázal dobre vystihnúť svojou kresbou emócie postáv aj akčnosť deja, hoci v niektorých prípadoch by to možno aj chcelo viacej detailov. Obálka je zdobená zaujímavou ilustráciou, ktorá sama, teda aspoň v mojom prípade, láka čitateľa siahnuť po tomto diele a rozhodne sa môže pochváliť aj svojou odolnosťou voči opotrebovaniu. 


Útok Titánov 1 je teda začiatok niečoho zaujímavého, veľkého, avšak veľa informácii nám to nedalo. Ak chceme teda vedieť viac, musíme čítať ďalej. Túto sériu odporúčam každému, kto má obľubu v akčných mangách alebo má chuť na niečo zaujímavé aj napriek tomu, že nemáte čas čítať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára