20. júla 2016

Virtuálni vrazi

V edícii Pevnost sa pred nejakou dobou objavilo v celku zaujímave dielo s názvom Virtuální vrazi od českej autorky Jany Rečkovej. Svet, ktorý doslova ovládla virtuálna realita a zákonom musela byť označená ako droga, je v celku zaujímavá téma, hlavne v tejto dobe kedy je táto technológia na vzostupe. Z tejto knihy sa však nakoniec stalo niečo úplne iné, trochu zvláštne, ale rozhodne zaujímavé.





Autor: Jana Rečková
Vydavateľstvo: Epocha
Počet strán: 280
Rok vydania: 2015
ISBN: 978-80-7425-263-1
Autor obálky: Karel Zeman
Väzba: brožovaná
Cena: 9.05 €/ 199 Kč






 Virtuálna realita zakázaná?! Tak to nie!
V temnom svete, ktorý ovláda vláda a veľké spoločnosti, v ktorom zákony prísne zakazujú a obmedzujú skoro všetko a tým v podstate zotročujú ľudstvo, bola zakázaná aj posledná zábava, ktorá ľuďom ostala - virtuálna realita. Bratia Gezoví, geniálni programátori, sa odmietajú tejto veci vzdať a tým sa nepriamo dostavajú do role odporcov režimu. Vláda je však mocná a nemilosrdná, preto to bude pre týchto bratov veľmi ťažké.


Veľmi veľa v celku malom rozsahu
Kniha je hoci rozsahom krátka, ale príbeh je obrovský. Zo začiatku je cítiť v príbehu veľmi temnú atmosféru ponurého sveta, ale po chvíli ju vystrieda veľká rôznorodosť virtuálnych svetov, v ktorých hlavný hrdina vykonáva svoje povinnosti. Dostávame možnosť navštíviť či už stredoveký fantasy svet, svet Hviezdnych vojen, bájnu Atlantídu a veľa ďalších. 

Celý dej je rozdelený do dvoch hlavných dejových liniek. Prvá sa zaoberá "prítomnosťou" a rieši terajšie problém najmladšieho z bratov a druhá zas odhaľuje jeho minulosť, od útleho detstva cez rôzne tragické udalosti až po samotnú prítomnosť. V oboch prípadoch nechýba akcia, nejaké tie tajomstvá, láska, zrada intrigy a veľa iných.


Väčšina knihy sa sústredila okolo odhaľovanie minulosti a práce v rôznych virtuálnych realitách v prítomnosti, ale ku koncu to začalo naberať na rýchlosti. Príbeh, aspoň podľa mňa, začal pripomínať skôr akúsi osnovu, teda začal podávať veľmi veľa informácii a pozerať sa ďaleko do budúcnosti postáv. Hlavná postava ma celkom zaujala, keďže autorka mi presne ukázala ako sa z dieťaťa stal neskutočne schopný, inteligentný a ostražitý muž, ktorý sa vysporiada s každou situáciou.


Virtuální vrazi je v celku malé, ale zároveň aj svojim spôsobom obrovské dielo, až tak obrovské, že môže ľahko vyvolať chaos. Príbeh nám popisuje celý život geniálnych bratov Gezových a zároveň k tomu prihadzuje aj rôzne malé dobrodružstvá v nečakaných, odlišných svetoch. Dielo je napísane veľmi "čtivo" a ku koncu naberá na obrátkach, preto každému, koho téma virtuálna realita zaujala, túto knihu odporúčam.

 



V prípade záujmu si túto knihu môžete zakúpiť na stránkach vydavateľa za akčnú cenu.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára